Våre produkter har i lengere tid blitt kopiert
av noen av våre konkurenter.


Etter å ha blitt stevnet for retten er det inngått rettsforlik med :
Maritime Produksjon A/S, Askøy,
som støper identiske kopier av våre 15 tonns betongflytebrygger og koblinger.
Liland Flytebrygger A/S, Nestun Bergen,
som selger kopier av våre betongflytebrygger og koblinger.

Andre firmaer som kopierer:
Betongbrygger A/S, Lindås ,
som kopierer våre 15 tonns betong-brygger. De fikk laget identiske kopier av våre forskalinger, som ble sveiset av Nor-Mær A/S. Interesant å se et fima stiftet 12.1.2006 på sin hjemmeside påstå ha 40 års erfaring med "betong"! En kan lett forledes til å tro at "erfaringen" gjelder flytebrygger!

Det er derfor grunn til å advare mot forvekslingsfare med dårlige og svakere etterligninger og løsninger.


Her er hva loven sier om slik kopiering av andres produkter og nyvinninger:

Markedsføringsloven.
"§1. Alminnelig bestemmelse.
I næringsvirksomhet må det ikke foretaes handlinger som strider mot god foretningsskikk næringsdrivende imellom, eller er urimelig i forhold til forbrukere eller som for øvrig strider mot god markedsføringsskikk."
"§8.a Etterligning av annens produkt.
Det er forbudt i næringsvirksomhet å anvende etterliknede kjennetegn, produkter, kataloger, reklamemidler eller andre frembringelser på slik måte og under slike omstendigheter at de må ansees som en urimelig utnyttelse av en annens innsats eller resultater og fører med seg fare for forveksling."

Kombinasjonen av at enkelte aktører synes vi lager så bra brygger og utliggere at de kopierer dem, samtidig med at det settes ut påstander om at vi går konkurs opptil flere ganger i året, eller at kunder ikke får varer de har betalt, gjør at en del kjøpere forledes til å kjøpe dårligere kopier til en dyrere pris enn orginalen! Vi kan bare oppfordre kunder til å reflektere over årsaken til slik negativ omtale og vektlegge kvalitet og pris og sjekke at det de kjøper tåler den bruken det er tiltenkt.

(PS! Vi har ikke gått konkurs 6 ganger hittil i år, slik enkelte vil ha det til, og de kunder som har betalt har alltid fått sine varer !)

Her er en del eksempler på kopiering
som ikke er så enkelt å se for kjøpere.


Løftefester plassert utenfor armeringen, noe som selvfølgelig svekker deres styrke om de senere benyttes til å fortøye båter. Selve løftefestet er et forsøk på å kopiere vårt løftefeste. Problemet er bare at selve "langmutteren" er 4.7-stål mot vårt 8.8-stål. Enkelt sagt, har kopien bare halve stålstyrken ov orginalen. (Og så er den billigere i innkjøp, allikevel selges bryggekopien 10.000,- dyrere enn orginalen)
Her er "sveising" av stag mot langmutter ikke annet enn punkting. Disse er feste for boltene som skal holde fendringen der utliggerne er festet. Vil du sove godt med en millionbåt i en slik brygge? De etterfølgende typene av skjøtehylser fant vi i en og samme brygge hos en av de som kopierer våre brygger!
Å punkte et stag som skal holde utliggere med dyre båter fortøyd, vil de fleste forstå ikke holder.
En ekspansjonshylse påtredd 8mm armering og punktet.
Ikke bare er sveisingen amatørmessig, men selve staget som skulle gå tvers igjennom bryggen er bare en kort armeringsbit på 20 cm. Og ikke nok med det, det er 8mm armering i staget som skal holde fendring og utliggere, og dermed båter på plass.
Her ser vi at flere av stagene som skulle vært gjennomgående, er skiftet ut med korte armeringsjern. Dette skjules i betongen og er ikke synlig for kunden.
Her er staget festet med vilje i en bue. Det er 8mm, mens øvrige armering er 10mm. Denne "produsenten" benytter som salgsargument at: "Ingen binder jern som oss!"

Danske Teknologisk Institut:

"Korrosionshastighetden på zink kan udvise stor variation afhængig af påvirkning. Uden for pH-intervallet 5,5-12,5 vil korrosionshastigheden være ekstraordinær, idet zink (både i stærkt surt og i stærkt basisk miljø) opløses under brintudvikling. Ved indmuring (Norsk = Innstøping) af varmforzinket stål vil den basiske (alkaliske) påvirkning være høj. Derfor kan det være nødvendigt at beskytte zinken med en særdeles tæt og alkalifast malebehandling."
Enkelte mener galvaniser armering er best, men det forutsetter at vannet faktisk trenger inn til armeringen. Vi sørger for tilstrekkelig overdekning så det ikke skal skje.
Det som ikke kommer like godt frem er at firmaet som benytter den "galvaniserte" armering bruker 5mm tykk armering, mot vår 10mm ugalvaniserte armering. Kunder må også være oppmerksomme på at stål svekkes noe ved galvanisering, 3-5%. Og enda viktigere er hva vi har vist lenge og som bekreftes av forskning, nemlig at zink i sterk basisiske miljøer (betong) må beskyttes for ikke å brytes ned. Betong er et sterkt basisk miljø, noe alle som har fått sement i øynene kan bekrefte!

Dette er sansynligvis årsaken til at f.eks. Ørsta stål først galvaniserer og deretter pulverlakkerer sine utliggere!
Produsenten av brygger med galvanisert armering har en pris på 15.000,-, over våre orginale brygge!

Temperaturforskjeller på bryggens overflate avslører at en av de som kopierer kun har en skillevegg på tvers i bryggen, mens våre orginale brygger har 2 skillevegger som stiver av og forsterker bryggen. Slike og lignende detaljer er usynlig for kunden, men fatale om bryggene utsettes for påkjenninger.



Det øverste ankeret har produsenten lagt opp til at man skal tre inn tau i et plastrør. Dermed kommer forankringen her ut på moringens "bakside". Hele poenget med moringens form er at den spisse kanten under skal stupe ned i sand og mudder på bunnen ved belastning. Liten overflate mot bunnen gir størst trykk. Dermed vil sand/mudder demmes opp i fronten samt i den svakt skrånende vertikale veggen på moringens underside. Moring nr. 2 viser dette i et undervannsbilde av en av våre forankringer. Den effekten resuseres om moringen snues slik denne leverandøren har gjort! Kunnskap om hvordan moringen fungerer på bunen har vi gjennom egenobservasjon, slikt er det tydelig at de som kopierer ikke har.

Det 1500 kilos ankeret merket PLAGIAT er kopien av orginalen under! Alle betongmål er eksakt like og kopiert av våre ankere som vi har benyttet i mer enn 25 år! Mens kopien har benyttet brukt tau og 8mm jernbøyle har orginalen nytt tau og 20mm, galvanisert bøyle som vi benytter når vi serie-kobler ankere på bunen. Dette er en ankerprofil vi har utviklet på grunnlag av observasjoner av ankeres adferd ved bruk av dykkere under storm.


Den 125 kilos "dødmannen" øverst er orginalen! Betong støpt i en plastbøtte på ca. 40 kilo utgjør kopien. Mens orginalen har innstøpt 20 mm galvanisert armering, har kopien tau. Dette slites selvfølgelig raskt når bryggen kommer i bevegelse.

Det nederste bildet viser "dødmannens" plassering på forankringstrekket. Og dens funksjon er ikke bare å holde strekket stramt, men å trekke bryggen tilbake i posisjon ved belastning. Dette viser at de som kopierer ikke har kunnskap om HVORFOR produkter er som de er. Gjennom testing og utprøving har vi denne kunnskapen.
Slik ser det orginale stag med faglig utført sveis på en langmutter av 8.8 stålkvalitet, galvanisert.
Her er hvordan et firma har kopiert våre stagløsninger. Stag som skal holde fenderverket og dermed utliggere båtene er festet i! Dette blir innstøpt i betong og ikke synlig for kunden.


Her er den ORGINALE kobling vi har utviklet og testet. 80 tonn bruddstyrke. Ny kjetting og egen-produserte gummidempere.
Her er hvordan ett firma har kopiert denne, med hjelp av brukt kjetting. Når bryggene er koblet er dette skjult for kunden.
Her er hvordan et annet firma har kopiert vår orginale kobling.

Sammenlign disse utliggere med våre utliggere. De er helt like!
Bildet øverst er de ulovlige kopiene, mens det underste bildet viser orginalene!
- -

Også forankringsmetodikk og en rekke andre av våre produkter og tjenester blir forsøkt kopiert.
Denne utstrakte kopieringen viser også at mens våre konkurenter er opptatt med å kopiere våre produkter, driver vi videreutvikling av eksisterende produkter og nye produkter. Monsterbryggen er et eksempel i så måte.

Plastinvent A/S , et lite firma som produserer plastpontonger til utliggere, er blitt satt under press, til å nekte å selge pontonger til Dara A/S for å hindre oss i å selge utliggere. En titt på firmaets referanseliste forklarer mye.
Om Plastinvent A/S selger pontonger til Dara A/S sine utliggere, noe de har gjort i over 15 år, så vil utpresser slutte å handle hos Plastinvent A/S. Det har resultert i at Plastinvent i dag nekter å produsere pontonger for Dara A/S, av frykt for å miste utpresser som kunde. Dette kan vanskelig kalles for annet enn brudd på konkuranseloven og god foretningskikk!